Dry needling - Kuivaneulaus

Dry needling - Kuivaneulaus

Kuivaneulaus tarkoittaa länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa akupunktiohoitoa.

Kuivaneulauksella voidaan hoitaa samoja vaivoja kuin hieronnallakin: esimerkiksi päänsärkyä, niska-hartiaseudun vaivoja, raajojen kipuja, selkäkipua, liikkuvuusongelmia ja stressiä.

Kuivaneulauksen ja akupunktion hoitomekanismi on samankaltainen, mutta ne ovat kuitenkin eri hoitomuotoja.

Kuivaneulauksella hoidetaan pehmytkudosten triggerpisteitä (eli myofaskiaalisia kipupisteitä) sekä niiden heijastealueita. Triggerpiste on hyvin pieni, jatkuvaan supistukseen jäänyt lihassäie, joka muodostuu lihakseen esimerkiksi kuormituksen ja stressin seurauksena.

Triggerpisteet ovat usein niitä kohtia, jotka hieronnan aikana painettuna tuntuvat kipuna muualla kehossa. Kuivaneulauksella on mahdollista saada vaikeitakin kireyksiä tai heijastealueiden kiputiloja helpotettua hyvin tehokkaasti. Neulalla päästään nopeammin, tarkemmin ja syvemmälle suoraan triggerpisteeseen, kun taas hieronnalla aluetta tarvitsee lämmittää ja pehmentää ennen kuin triggereitä päästään hoitamaan painaen. 

Kuivaneulaus ja hieronta yhdistelmänä on hyvin toimiva hoitomuoto.

Lue lisää Dry needling-yhdistyksen kotisivuilta

Dry needling-hoito ja hieronta

Neulattaessa varmistetaan ensin hoidon sopivuus.

Hoidossa käytetään ohuita, kertakäyttöisiä ja steriilejä, akupunktioneuloja.

Hoito aloitetaan tunnustelemalla hoidettava alue. Etsitään neulattava kohta sekä varmistetaan turvallinen neulauspaikka. Neula pistetään ensin ihosta läpi (n. 1-2mm), ja sitten neula asetetaan alueesta riippuen n. 0,5-7 cm syvyyteen. Neula voidaan jättää paikalleen tai neulalla voidaan tehdä dynaamista neulotusta (pientä ylös-alas-suuntautuvaa liikettä), jolla pyritään löytämään kipukohta.

Yleensä itse neulan pistoa ihon läpi ei edes tunne, mutta eriasteisia tuntemuksia voi tulla itse oireilevaan pisteeseen mentäessä. Neulan osuessa triggeriin voi tuntua paineentunnetta, lämpöä tai kihelmöintiä, joka on normaalia ja useimmiten siedettävissä. Triggerpisteeseen osuttaessa kudoksessa tapahtuu pieni lihasvärähdys, jonka jälkeen lihassäikeet rentoutuvat. Värähdyksiä voi tulla sarjana hyvinkin pieneltä alueelta.

Neula voidaan jättää paikalleen 5-30 minuutiksi ja antaa sen vaikuttaa. Ensimmäisellä hoitokerralla on yleensä lyhyempi hoitoaika.

Neulojen vaikutus on melko välitön. Kivun poistumisen tai rentoutumisen huomaa usein jo neulaa poistettaessa (joskus lyhytkin triggerissä käynti neulalla saattaa auttaa) tai hoidon päätteeksi. Joskus neulat kuitenkin saattavat käynnistää alueella paranemisprosessin, minkä vaikutuksen huomaa jonkin ajan kuluttua, kun hoidosta on palauduttu. Pidempi neulojen vaikutusaika (n. 30 min) vaikuttaa välittäjäaineiden (esim. serotoniinin) eritykseen ja voi auttaa sitä kautta hyvin kroonistuneeseen kipuun ja stressiin. Neula normalisoi aineenvaihduntaa lihaksessa ja aktivoi kehon omia paranemisprosesseja. Neulottamalla lihas saatetaan saada lyhyessäkin ajassa todella pehmeäksi.


Dry needling-hoidon vasta-aiheet

Esteet dry needling-käsittelylle:

- verenvuotosairaus
- lääkitys joka altistaa veren verenvuodolle
- neulapelko
- asiakas on haluton hoidolle
- hoitajan ja potilaan välinen huono kommunikaatio
- akuutti vamma
- hoidettavassa raajassa lymfanestekierron häiriö (turvotus)
- infektio
- hoito on muista syistä sopimaton tilanteeseen nähden

Nämä voi vaikuttaa hoitoon

- epänormaali verenvuototaipumus (mm. verenohennuslääkitys)
- vahingoittunut immuunijärjestelmä (syöpä, HIV, endokardiitti. sydämen läpän vajaatoiminta, keinoläppä, akuutti immuunisairaus- reumatulehdus)
- verisuomisairaudet
-diabetes
- raskaus
- lapset (alle 18 v. ikä)
- epilepsia
- erilaiset allergiat (metalli - nikkeli )
- rintaimplantti (vastaavat)
- osteoporoosi
- psyykkiset sairaudet
- erilaiset lääkitykset (turruttaa kehon aistimukset)


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita